WALK COLLECT CREATE – Naturens vej ind under huden

En af de bedste gaver vi kan give vores børn og os selv, er en relation til naturen.
Får vi den relation til naturen og forstår den som et sted fyldt med levende organismer, vil det falde os naturligt at passe på den – for det er det – den gode relationer kan, den er bevaringsværdig.

Jeg er overbevist om, at følelsen af tilknytningen kan rykke i den grønne omstilling, sammen med viden. Men viden alene, garantere ikke handling og handling er nødvendigt. Naturen er under pres og biodiversiteten er truet.

Vi knytter os til naturen når vi er i nærkontakt med den og undersøger den nærmere.  Kan den spises, hvilke pigmenter har den, hvordan smager eller dufter den. Hvordan den føles – er den gummiagtig, behåret, skrøbelig eller stikkende.  Alle de sanselige oplevelser vi får med naturen, binder sig ind i vores fortælling og lander en oplevelse – en æstetisk naturoplevelse.

Du kender sikkert følelsen af, at lade din hånd glide igennem græs på en eng, man får fat på et strå og lader den glide imellem fingrene, så alle kornene sidder som en lille buket imellem to fingre. Det har jeg gjort mange gange hele mit liv og på 2 sekunder har græsset skabt en perlekæde af sanselige minder ned igennem mit liv. Vi er knyttet til naturen – vi er natur og vi henter noget af os selv hjem igen, ved at genoptage kontakten.

 

 

 

En sten som ligger godt i hånden

Er du også en af dem som i forvejen tager fund med hjem fra dine ture i naturen.
En smuk fjer, en sten som ligger godt i hånden, et fossil som tager én på en svimlende historisk rejse eller en kroget gren – som kan noget. Når jeg laver en fjerholder eller et herbarium handler det om to ting. Både en iscenesættelse af et objekt som har givet mig en æstetisk naturoplevelse og et forsøg på, at værne om et minde, den dag i naturen gav mig. Jeg ved at jeg tager naturen forgivet, jeg ved det er et problem og jeg ved at jeg skal gøre noget ved det.

Naturen kan også give os pigmenter, medicin, mad og velvære. Og jo mere vi ved om hvad den kan, jo flere erfaringer vi har med at bearbejde den, jo længere ind under huden kommer den. Det er min påstand og den bygger jeg på, min egen oplevelse af at flytte tættere på naturen og mit arbejde med at omsætte naturen kreativt og i min materiale udvikling.
Når jeg laver workshops, er der altid én – ofte flere, som fremkalder oplevelser fra deres barndom, Det samme gælder de børn, jeg underviser. De kommer også med tidlige erindringer om, at mase bær mellem fingrene og se den mørklilla farve løbe ned af hånden. Opleve det som blæk og overføre det til et stykke bark. Det er i al sin enkelhed, dybe og intense oplevelser vi gemmer i vores erindringer.

I naturen har vi stærke fælles oplevelser, alene oplevelser og æstetiske sanseoplevelser. Vi har eksistentielle oplevelser, hvor brikkerne falder på plads, kompleksiteter opløser sig, vi bliver afklaret eller vi bliver distraheret for en tid.
Naturen kan give plads til mange forskellige tilstande, måske er det fordi der er højt til loftet eller de gode rolige hormoner som frigives – vi bliver iltet – der er i hvert fald mange gode grunde til at passe på den og passe på os selv i samme åndedrag.