Pigmenthaven er også en skole

Som I ved er jeg sammen med en masse andre kvinder (og du kan også være med) i gang med at etablere Pigmenthaven i Rønnebækholms Herregårdshave.
Men henover sommeren har jeg lavet workshops og undervisning om / i / af pigmenthavens materialer, både i mit egen “butik” – Walk collect create og på Billedskolen Storstrøm og Rønnebæksholm.
Jeg har haft besøg af 350 børn og voksne. Skolebørn fra folkeskolen, unge voksne fra talentskolen, kvinder som elsker at crafte ligesom mig selv og her sidst 16 mænd 65+.
I den forbindelse har jeg gjort mig nogle erfaringer som jeg vil dele med jer her.
Sanserne kommer på arbejde
Når vi arbejder med naturen, dufter det ikke kun af roser. Det dufter også af kompost, surt af eddike og mange andre mærkelige dufte af rødder, kogte grene og splattede🤮 blomsterknopper. Der er mange sanselige oplevelser og indtryk som skal bearbejdes. Nogle børn er virkelig udfordret og jeg prøver at støtte dem i, at blive i det. Jeg tror der er en kvalitet og robusthed at hente, ved at være i kontakt med det som lugter, smager og føles anderledes. Parfumering og glatte overflader er der nok af.
Er naturen farlig?
Jeg har også erfaret at nogle børn er bange for naturen og forbinder den med allergi, farlige dyr, smerte (brændenælder, torne osv), forgiftninger og farlige planter. Mange voksne har det på samme måde. Jeg beroliger dem med, at jeg har arbejdet og været i naturen i mange år og mange timer og jeg har aldrig oplevet noget som helst, som var farligt. Men når man arbejder med naturen og elsker at være i den, er det vigtigt at huske på, at ikke alle BARE er trygge i naturen.
Naturen er grim og smuk
Naturen rummer alle fortællinger både fordærvet og skønheden. Og her i ligger styrken. Vi berører altid emner som forgængelighed, død, sundhed, biodiversitet, nøjsomhed, forbrug, tidlige erindringer, årstiden, årstidens frugter, jorden, afdøde kæledyr osv.
Nærmest paradis
Vi oplever sammen et stykke af nature, når den er allermest paradisisk. Når jeg har åbner lågen ind til Herregårdshaven og beder dem om at være stille og se sig omkring.
Foran dem står en have fyldt med blomster, så langt øjet rækker og der er samme reaktion hver gang – glød i øjnene, smil, taknemmelighed og energi men på en mild og behagelig måde. At se på blomster så langt øjet rækker er en på alle måder en æstetisk naturoplevelse og utrygheden er pist væk.
Jeg tror på at når du mærker velvære og glæde, helt ind i marven, ved synet af natur, er du ikke et sekund i tvivl om, at det her skal vi værne om.
Det er det det hele handler om for mig